erasmus

Buitenlandse reizen op KSD

This block contains content that requires you to allow marketing cookies. Change cookie settings

Eerste Graad

De eerste graad gaat al meer dan 20 jaar op uitwisseling naar Polen. Elk jaar logeren 25 leerlingen en 3 leerkrachten een week bij gastgezinnen in Krakau. We werken er samen met scholen ter plaatse en bezoeken de concentratiekampen van Auschwitz-Birkenau. Een ervaring die bij iedereen een diepe indruk nalaat. De Poolse leerlingen komen op hun beurt een week in Diest logeren en leren zo ons land en de gewoontes kennen. Door corona viel deze mooie traditie stil. We hopen die in 2022-2023 weer op te starten.

Tweede Graad

Tijdens de week van Hemelvaartsdag organiseert de Tweede Graad meerdaagse reizen voor de leerlingen uit het vierde jaar. We leggen hierbij de klemtoon op taal en cultuur en bieden bestemmingen aan in drie taalgebieden: Frans, Engels en Duits. Het aanbod voor dit jaar bestaat uit Jersey, Berlijn, Normandië, Brighton (zie video) en Parijs. De leerlingen verblijven steeds in gastgezinnen.

Derde Graad

KSD derde graad vliegt met haar leerlingen de wijde wereld in. Spreid je vleugels voor een leerrijke internationale stage in Oostenrijk voor de richtingen Sportwetenschappen en Kinderzorg. Naast enkele dagtrips over de grens, bijvoorbeeld naar Aken en onze Erasmus+, zijn ook onze laatstejaarsreizen legendarisch. Andalusië, Madrid, Barcelona, Griekenland en New York. Kennismaken met andere culturen verbreedt je kijk op de wereld want “Een bestemming is nooit een plek, maar een nieuwe manier om naar dingen te kijken.

eTwinning is winning!

etwinning

eTwinning is een online platform voor scholen in ruim 40 Europese landen. Dankzij eTwinning kunnen leerkrachten en leerlingen met elkaar in contact komen over taal- en landsgrenzen heen. Zo kunnen ze op een aangename en innovatieve manier van elkaar leren. Leuk, toch?

The Wanderland Chronicles: In de derde graad werken de leerlingen Moderne Talen rond cultureel erfgoed en Europees burgerschap. De uitwisseling met Duitsland ging noodgedwongen digitaal door, maar was een onverdeeld succes. De leerlingen maakten virtueel kennis met elkaars land en cultuur. In deze filmpjes stellen ze typisch Belgische personen, lekkernijen, plaatsen … voor aan hun leeftijdsgenoten van de Duitse en Ierse partnerscholen. Kan jij raden wat ze beschrijven? In november staat een uitwisseling naar Ierland op de kalender. Hopelijk gooit corona dit keer geen roet meer in het eten.

Erasmus+

erasplus

Onze leerkrachten van de derde graad Leen Sallets, Annick Bary, Liesbet Mens en Jochen Cerulis hebben op 3 oktober 2019 een nieuw Erasmus+ project gestart met als hip thema: Digitalization and smart learning at school. Alle landen hebben eind januari 2020 KSD voor vijf dagen bezocht. Het was een zeer geslaagde vijfdaagse! Vind hier de kenningsmakingsvideo op Youtube. Er is ook de landingspagina of de 'online community' van het project klik hier.

Door corona heeft project het voorbije jaar grotendeels online plaatsgevonden met vergaderingen en uitwisselingen tussen leerkrachten. De laatste week van oktober is er een afsluitende meeting geweest in lbs Savoy in Merano. Er werden twee leerlingen uit het 6de jaar Handel en Informaticabeheer geselecteerd om onze school te vertegenwoordigen. Op 31 januari 2022 stopt het project rond Digital Europeans. Samen met onze huidige partners Max-Weber (Duitsland), Osao (Finland), Panzini (Italië), lbs Savoy (Zuid-Tirol) en een nieuwe partner school uit Riga hebben we ons geëngageerd om een nieuw project op te starten rond duurzaamheid in Europa. Indien Europa de aanvraag zal goedkeuren, start het project in januari 2023 (tot januari 2026).