Herken je je?
Via Latijn wil je je talenkennis verder bijschaven en je verder verdiepen in de rijke cultuur van de Romeinen. Je vindt het bovendien bijzonder leerrijk om op basis van deze Latijnse teksten diepgaande inzichten in de geschiedenis van onze westerse beschaving op te doen. Maar daarnaast wil je ook je mannetje staan in het domein van de wetenschappen. De combinatie van een studierichting waarin Latijn en wetenschappen elkaar aanvullen, past dan ook perfect bij jou.
Lessentabel
Latijn - wetenschappen
Vijfde leerjaar
- Aardrijkskunde 2
- Biologie 1
- Chemie 2
- Duits 1
- Engels 2
- Frans 3
- Fysica 2
- Geschiedenis 2
- Godsdienst 2
- Latijn 4
- Lichamelijke opvoeding 2
- Nederlands 4
- Seminaries 1
- Wiskunde 4
Zesde leerjaar
- Aardrijkskunde 1
- Biologie 2
- Chemie 2
- Engels 2
- Frans 3
- Fysica 2
- Geschiedenis 2
- Godsdienst 2
- Latijn 4
- Lichamelijke opvoeding 2
- Nederlands 4
- Seminaries 2
- Wiskunde 4
Perspectief?
Master of professionele bachelor
Een abstracte studierichting zoals ‘Latijn - wetenschappen’ is een ideale voorbereiding op hoger onderwijs. Of je nu voor een master of een professionele bachelor gaat, met dit type studierichting kan je beide opleidingen aan.
Componenten:
Klassieke talen
Klassieke talen bieden je de mogelijkheid om eeuwenoude talen te bestuderen en zo de bakermat van onze westerse cultuur te begrijpen. Hierdoor ontwikkel je inzichten, niet alleen in de Griekse en Latijnse cultuur, maar leer je ook op een kritische manier naar onze huidige beschaving kijken.
Bovendien scherpen deze talen je zin voor analytisch en logisch denken aan. Zo is Latijn een taal die volgens strakke regels opgebouwd is. Het beheersen van die regels vraagt een bepaalde discipline. Het positieve hiervan is dat je op die manier nauwkeurig en met oog voor detail leert werken.
Deze talen heten niet toevallig klassieke talen. Ze bieden je stevige fundamenten waarop je later in heel wat domeinen kan verder bouwen. Dat geldt wanneer je andere talen wil leren, maar ook wanneer je overtuigende teksten over juridische, zakelijke, maatschappelijke of andere onderwerpen wil schrijven.
Wetenschappen
Wetenschappen leren je natuurlijke fenomenen aandachtig bestuderen, analyseren en evalueren.
Ze leren je ook op een kritische manier naar feitenmateriaal kijken, zodat je op basis van feiten en cijfers tot de juiste inzichten kan komen.Tot gefundeerde besluiten komen is trouwens een belangrijk onderdeel van wetenschappen. Dit doe je door problemen duidelijk te formuleren, hypotheses op te stellen en deze hypotheses grondig te toetsen aan experimenten, zodat je op basis van de vastgestelde patronen de juiste conclusies kan trekken.
Wetenschappen en wiskunde zijn een sterk duo. Heb je een sterke interesse in wetenschappen en heb je bovendien een wiskundig inzicht, dan kan de wereld van wetenschappen voor jou veel deuren openen.