U bent hier

Eerste leerjaar B

Waarom kiezen voor

 

Heb je je getuigschrift basisschool nog niet behaald? Dan ga je naar 1B. In 1B nemen we de tijd om de leerstof van de basisschool verder in te oefenen en zo je getuigschrift wel te behalen. We zorgen voor een sterke algemene vorming (30 uur), maar laten je ook al kennismaken met enkele keuzemodules (2 uur).

Je talenkennis vinden we zo belangrijk dat we er in 1B extra werk van maken. Voor Nederlands doen we dat in een project waarin je creatief omgaat met taal. Bovendien leer je vanaf het eerste jaar niet alleen Frans, maar ook Engels. Zo leer je met iedereen goed te communiceren.

We zetten je talent in beweging: 2 uur per week ontdek je de mogelijke basisopties van het tweede jaar. We werken rond drie verschillende keuzemodules. Om de 10 weken schuiven we door naar een volgend thema. We bespreken ook telkens met jou of een thema bij jou past.
Elke week heb je voor Nederlands en wiskunde 2 flexuren. Tijdens de flexuren kan je je eigen weg uitstippelen, of dat nu remediëring (herhalen) of verdieping is. De leerkrachten zorgen voor oefeningen op jouw maat en tempo.

Welke keuzemodules volg ik in 1B?

 1. STEM-technieken (Science – Technology – Engineering – Mathematic)
 2. Economie en organisatie
 3. Maatschappij en welzijn
 • Ik volg de module STEM-technieken in 1B om te ontdekken welke materialen, gereedschappen, machines … er allemaal bestaan, om te ontdekken hoe ik met die materialen en gereedschappen een project kan uitwerken en hoe ik kan programmeren met scratch
 • Ik volg de module Economie en organisatie in 1B om te ontdekken wat het betekent om een organisator of een ondernemer te zijn, om te ondekken wat er allemaal komt kijken bij reclame, een bankkantoor, een winkel … en om te ontdekken wat ik met ICT kan doen om gegevens te verzamelen en te verwerken.
 • Ik volg de module Maatschappij en welzijn in 1B om te ontdekken waarom gezondheid en hygiëne zo belangrijk zijn, om te ontdekken op welke manier de omgeving en de persoonlijke levensstijl invloed hebben op je gezondheid en om te ontdekken wat invloed heeft op mijn eigen identiteit en die van anderen.

Lessentabel

 

B-stroom

 

6 uur: 2 uur differentiatie-uren keuzemodule + 1 uur Nederlands + 1 klassenuur + 2 uur Project Beeld en Nederlands
(Keuzemodules: STEM-technieken, Economie en maatschappij, Maatschappij en welzijn)

 

Gemeenschappelijk gedeelte

(26 uur)

 • Godsdienst 2
 • Frans 2
 • Maatschappelijke vorming 3
 • Engels 1
 • Beeld en muziek 2
 • Nederlands 4
 • Wiskunde 4
 • Techniek 4
 • Natuur en ruimte 2
 • Lichamelijke opvoeding 2

Projectwerk

In de B-stroom zijn er op het einde van een periode geen proefwerken. We gaan wel na wat je allemaal geleerd hebt. We doen dat met een project waarin elk vak aan bod komt. Voor sommige vakken herhalen we samen de leerstof en leg je een grote toets af. Wie weet lukken de basisvragen zo goed dat je zelfs enkele verdiepingsvragen kan oplossen! Voor andere vakken toon je in een activiteit wat je al kan: je trekt erop uit in de stad om een gidsbeurt voor te bereiden, je plant een verkoopactiviteit op de markt, je onderzoekt de bodem van het park in Diest, je stelt een menu in het Frans op ... Zo pas je alle vaardigheden toe die je in de lessen aanleerde.

Het project geeft jou en ons extra informatie over je leertraject. Tijdens het jaar kunnen we dan op maat verderwerken. Op het einde van het jaar weten we zo meer over de studiekeuze die het best bij jou past.